Jadłospis

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

CZERWCOWY JADŁOSPIS SZKOLNY


Poniedziałek 03.06.2019

Zupa jarzynowa z białej kapusty i pomidorów, makaron z serem i truskawkami, woda mineralna

(1,3,7,9)
Wtorek 04.06.2019

Krupnik zabielany, ciapkapusta i kotlet drobiowy, kompot wieloowocowy (1,9)

Środa 05.06.2019

Zupa grochowa na wędzonce z ziemniakami, spaghetti z sosem bolońskim, kompot z rabarbaru (1,9)

Czwartek 06.06.2019

Zupa brokułowa z zacierką, kasza, fasolka szparagowa, gulasz z szynki, napar ziołowy (1,3,9)

Piątek 07.06.2019

Zupa koperkowa, puree ziemniaczane, surówka coleslaw, paluszki rybne, kompot z owoców

jagodowych (1,3,4,7,9)
Poniedziałek 10.06.2019

Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem, łazanki z młodą kapustą i wędlinami, woda mineralna (1,7,9)

Wtorek 11.06.2019

Rosół z lanym ciastem, ryż paraboliczny, podudzia kurczaka, sałatka z zielonego ogórka, kompot

owoce leśne (1,3,9)
Środa 12.06.2019

Fasolka po bretońsku z pieczywem, pierogi z owocami, masłem i jogurtem greckim, napar ziołowy

(1,7)
Czwartek 13.06.2019

Barszcz biały z majerankiem, kasza, ogórek małosolny, pieczeń z indyka w sosie, kompot

wieloowocowy (1,3,7)
Piątek 14.06.2019

Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki puree, marchewka na gęsto, filet rybny panierowany,

smażony, kompot z rabarbaru (1,3,4,7,9)
Poniedziałek 17.06.2019

Kapuśniak z kapusty kwaszonej z ziemniakami, makaron świderki z kurczakiem i szpinakiem, woda

mineralna (A:1,7,9)
Wtorek 18.06.2019

Zupa kalafiorowa z kuskusem, ziemniaki, buraczki, schab w sosie, kompot wieloowocowy (A:1,9)

Środa 19.06.2019

Zupa z fasolki szparagowej i groszku, pyzy z mięsem i sałata z sosem winegret , kompot truskawkowy

(A:1,7,9)

Opublikował/a: Mirosława Jamroży
Kategoria: Podstrony
Dodano: Piątek 1 września 2017 18:35:57
drukuj
Posiadamy certyfikaty: