Jadłospis

Znajdujesz się w: Szkoła Podstawowa nr 3 w Lublińcu ››

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

JADŁOSPIS MARCOWY cz.1

02.03.2020 poniedziałek (A: 1,9)

Krem z zielonych warzyw z grzankami

Spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym

03.03.2020 wtorek (A: 3,9)

Kapuśniak na wędzonce z ziemniakami

Ryż paraboliczny z pieczonym kurczakiem i surówką Coleslaw

04.03.2020 środa (A: 1,3,7,9)

Zupa grysikowa z natką pietruszki

Kotlety ziemniaczane z sosem czosnkowym i bukietem warzyw

05.03. 2020 czwartek (A: 1,3,7)

Wiejski kociołek z fasolą, kiełbasą i boczkiem

Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem

06.03.2020 piątek (A: 1,3,4,9)

Zupa kalafiorowa z kaszą kuskus

Ziemniaki puree, surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i jabłka, pulpety rybne z mintaja

 

09.03.2020 poniedziałek (A: 1,7,9)

Grochówka z kiełbasą i ziemniakami

Gołąbki bez mundurka z sosem pomidorowym

10.03.2020 wtorek (A: 1,3,9)

Rosół z makaronem

Ziemniaczki, sałatka z buraczków i schab w sosie

11.03.2020 środa (A: 1,3,7)

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Makaron świderki z twarożkiem, masłem i polewą truskawkową

12.03. 2020 czwartek (A: 1,9)

Kartoflanka z majerankiem

Kasza jęczmienna, sałatka z kwaszonych ogórków, filet z udka kurczaka w sosie pieczeniowym

13.03.2020 piątek (A: 1,3,4,9, 10)

Zupa brokułowa z zacierką

Puree ziemniaczane, sałata lodowa z sosem winegret, paluszki rybne 100%

 

 

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

 

JADŁOSPIS MARCOWY cz.2

 

16.03.2020 poniedziałek (A: 1,3)

Żurek śląski z jajkiem i ziemniakami

Łazanki z kapustą pekińską, parówkami i kurczakiem

17.03.2020 wtorek (A: 1,3,7,9)

Zupa pomidorowa z ryżem

Puree ziemniaczane, surówka żydowska, kotlet drobiowy a la McNuggets

18.03.2020 środa  (A: 1,3,7,9)

Zupa jarzynowa z kapustą włoską, jarmużem i ziemniakami

Leniwe pierogi z masłem i surówką z tartej marchewki, jabłka i ananasa

19.03. 2020 czwartek (A: 1,7,9)

Barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami

Kasza gryczana, fasolka szparagowa, indyk w sosie własnym

20.03.2020 piątek (A: 1,3,4,9)

Zupa rybna z makaronem

Puree ziemniaczane, kotlet jajeczny, marchewki baby

 

23.03.2020 poniedziałek (A: 1,7,9)

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami

Makaron rurki z warzywami  po włosku

24.03.2020 wtorek (A: 1,3,9)

Rosół z lanym ciastem

Ciapkapusta i kotlet mielony z mięsa mieszanego

25.03.2020 środa (A: 1,3,9,10)

Zupa koperkowa z ryżem

Kopytka z gulaszem roladowym i czerwoną kapustą

26.03. 2020 czwartek (A: 1,3,4,9)

Zupa marchewkowa z kasza jaglaną

Ziemniaki puree, surówka z białej kapusty, medaliony z dorsza

27.03.2020 piątek (A: 1,7,9)

Zupa fasolowa z ziemniakami

Pierogi z serem i masłem, koktajl truskawkowy na maślance

 

*codziennie kompot jedno lub wieloowocowy z owoców sezonowych i/lub mrożonych

Opublikował/a: Mirosława Jamroży
Kategoria: Podstrony
Dodano: Piątek 1 września 2017 18:35:57
drukuj
Posiadamy certyfikaty: