Jadłospis

Jadłospis spełnia wymagania dla danej grupy wiekowej wynikające z aktualnych norm żywienia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia  im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie oraz jest zgodny z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

SZKOLNY JADŁOSPIS PAŹDZIERNIKOWY  T.1 i T. 2

 

Poniedziałek 07.10.2019

Kartoflanka z majerankiem, ryż paraboliczny, zielona fasolka szparagowa i drobiowe pulpety  w sosie pomidorowym (A:1,3,7,9)

Wtorek 08.10.2019

Zupa grysikowa, ziemniaki puree, sałatka z zielonego ogórka z koperkiem, kotlet mielony z mięsa wieprzowego  (A: 1,3,9)

Środa 09.10.2019

Fasolka po bretońsku z pieczywem, makaron z serem twarogowym i masłem (A: 1,7)

Czwartek 10.10.2019

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, kasza jęczmienna, gulasz z indyka, marchewka tarta z jabłkiem (A: 1,7,9)

Piątek 11.10.2019

Zupa koperkowa z ryżem, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, paluszki rybne (A: 1,3,4,9)

 

 

Poniedziałek 14.10.2019

Zupa grochowa z ziemniakami, łazanki z białą kapustą i wędlinami (A: 1,9)

Wtorek 15.10.2019

Rosół z lanym ciastem, ziemniaki, surówka Coleslaw, kurczak w sosie chrzanowym (A: 1,7,9)

Środa 16.10.2019

Biały barszcz z jajkiem, gołąbki bez mundurka w sosie pomidorowym (A: 1,3,7)

Czwartek 17.10.2019

Zupa grzybowa zabielana, kluski śląskie, czerwona kapusta, udziec z indyka w sosie pieczeniowym (A: 1,3,7,9)

Piątek 18.10.2019

Krupnik z kaszy pęczak, puree ziemniaczane, marchewka na gęsto i filet rybny w cieście

 (A: 1,3,4,7,9)

SZKOLNY JADŁOSPIS PAŹDZIERNIKOWY T.3 i T. 4

Poniedziałek 21.10.2019

Zupa szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolońskim z warzywami (A: 1,3,9)

Wtorek 22.10.2019

Zupa marchewkowa z jagłami, ziemniaki puree, kotlet drobiowy, surówka z buraczków

(A: 1,3,7,9)

Środa 23.10.2019

Żurek z jajkiem i ziemniakami, pierogi z serem i z owocami (A: 1,3,7)

Czwartek 24.10.2019

Zupa z białej kapusty i pomidorów, kasza gryczana, meksykański gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kwaszonego, jabłka i cebuli (A: 1,9)

Piątek 25.10.2019

Zupa fasolowa, ziemniaki, mizeria, pulpety rybne panierowane smażone

(A: 1,3,4,7,9)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Poniedziałek 28.10.2019

Kapuśniak z kapusty kwaszonej, makaron z kurczakiem i szpinakiem (A: 1,7,9)

Wtorek 29.10.2019

Zupa kalafiorowa z kuskusem, ziemniaki puree, schab w sosie musztardowym, buraczki z jabłkiem (A: 1, 7,9, 10)

Środa 30.10.2019

Zupa ogórkowa z ziemniakami, pyzy z mięsem i  sałata z sosem winegret (A: 1,3,7,9,10)

Czwartek 31.10.2019

Dzień wolny od zajęć dydaktycznych

 

 

*codziennie kompot wieloowocowy z owoców sezonowych i mrożonych

 

Opublikował/a: Mirosława Jamroży
Kategoria: Podstrony
Dodano: Piątek 1 września 2017 18:35:57
drukuj
Posiadamy certyfikaty: